Sestava medu

Po svoji sestavi je med koncentrirana raztopina naravnih sladkorjev. Vsebuje od 33 do 42 % fruktoze, 27 do 36 % glukoze in 1 do 4 % saharoze. Njihovo razmerje v medu je različno in delno odvisno od vrste medu.
- Sladkorji: glukoza, fruktoza, saharoza, dekstrin
- Voda
- Minerali: železo, kalcij, magnezij, natrij, fosfor, kalij, mangan, baker, klor
- Vitamini: A, C, B2, B6, K in niacin
- Encimi: invertaza, amilaza, glukozna oksidaza
- Organske kisline: jabolčna, limonska, mravljična, mlečna
- Aminokisline: prolin
- Hormoni: acetilholin
- Beljakovine
- Zrnca cvetnega prahu
- Eterična olja
Količina mineralnih snovi je odvisna od vsebnosti pepela. Nektarni medovi navadno vsebujejo več kot 0,35 % mineralnih snovi, manine vrste pa jih vsebujejo tja do 1 %.
|