medus logo
 
SLO | ENG | GER | FR | IT | RU | KOR | CHI
PONUDBA O MEDU ZAKAJ MEDUS ALI STE VEDELI KJE KUPITI KONTAKT
 
   
   
IZVOR MEDU
   
NASTANEK MEDU
   
SESTAVA MEDU
   
VRSTE MEDU
   
MED JE SIMBOL NARAVNOSTI
   
   
   
   
   
 
 
IZVOR MEDU

Razlikuje se glede na vrste medu

Poznamo različne tipe medu glede na geografski in botanični izvor medičine, način pridobivanja in letni čas. Evropska direktiva (Council Directive, 2001) ta čebelji pridelek deli glede na izvor in način pridobivanja. Po izvoru ločimo nektarni med in manin med.


Nektarni med

Nektarni med je pridobljen predvsem iz nektarja cvetov. Sem uvrščamo cvetlični med, ki izvira iz več botaničnih vrst, ter vrste medu, ki večinoma izvirajo iz ene botanične vrste kot so: akacijev, ajdov, regratov, delno pa tudi lipov in kostanjev med.

Nektar ali medičina je od 5 do 40 % vodna raztopina sladkorjev, ki jo izločajo posebne žleze cvetočih rastlin, imenovane medovniki. Izločanje nektarja je odvisno od vrste rastlin, tal in vremenskih pogojev. Večja kot je količina nektarja in vsebnost sladkorjev v njem, tem raje čebele obiskujejo te medeče rastline. Botanični izvor nektarja je mogoče določiti z analizo cvetnega prahu.

Med sladkorji prevladujejo saharoza, glukoza in fruktoza, ki so prisotni v nektarju v različnih razmerjih. Poleg njih so v nektarju prisotne tudi manjše količine beljakovin (manj kot 0,2 g/100 g), elementov, organskih kislin, vitaminov, eteričnih olj in posamezna zrnca cvetnega prahu.

Za nektarni med je zančilno, da ima vonj in aromo cvetlice, ki je vir nektarja, in da vsebuje cvetni prah dotične rastline. Navadno je svetlejše barve in ima izrazito sladek okus.

Meritev električne prevodnosti v medu nakaže botanični izvor medu (nektarni ali manin).
Električna prevodnost medu je odvisna od koncentracije elementov, organskih spojin, beljakovin in sladkorjev, ki v vodni raztopini medu razpadejo na ione in tako prevajajo električni tok. Nektarni med ima nižjo električno prevodnost od medu iz mane. Višja električna prevodnost maninega medu je posledica višje vsebnosti elementov.


Manin med

Manin med je ustvarjen predvsem iz izločkov žuželk na živih delih rastlin ali izločkov živih delov rastlin. Sem sodijo gozdni med, ki je po izvoru iz več botaničnih vrst, ter smrekov in hojev, ki sta nastala v večjem delu iz ene botanične vrste.

Mana je sladka vodna raztopina imenovana tudi medena rosa, ki jo izločajo listne uši, kaparji in škržati ali pa je izloček iz živih delov rastlin. Sveža mana je bistra in ima povprečno od 5 do 18 %. suhe snovi. Vrednost pH se giblje od 5,1 do 7,9. V suhi snovi je 90 – 95 % sladkorjev, 1 – 3 % elementov, 0,2 – 1,8 % dušika ter nekaj organskih kislin in vitaminov.

Mana vsebuje različne sladkorje, ki so v floemskem soku. Pod vplivom encimov iz prebavnih sokov sesajočih insektov pa nastajajo tudi povsem drugi sladkorji, najpogosteje sestavljeni sladkorji (npr. melicitoza).

Manin med je v primerjavi z nektarnim temnejši, bolj moten in adheziven, ima višjo vrednost pH ter vsebuje več elementov, različnih sladkorjev, aminokislin in encimov.

 
 
   
 
slika A
PONUDBA
Manin med (gozdni, smrekov,
hojev, …) in Nektarni med sta izdelka, ki smo ju ...

PREBERI VEČ
 
slika A
O MEDU
V Sloveniji pridelan med vrhunske
kakovosti omejenih serij, ki ustrezajo merilom ...

PREBERI VEČ
 
slika A
ZAKAJ MEDUS
Vsebuje cvetni prah medonosnih
rastlin, ki rastejo na območju Slovenije. Pridelava, točenje, skladiščenje ...

PREBERI VEČ
 
slika A
KJE KUPITI
Trenutno lahko med kupite pri
naslednjih specializiranih
ponudnikih zdrave prehrane ...

PREBERI VEČ
 
 
© 2018 | Apiary Kovač, Slovenija | www.medus.si | info@medus.si