Med je simbol narave, zdravja in življenjske moči.
Uživajmo vsaj tri žlice Medusovega medu na dan.
Medusov med je:
- odlično hranilo
- krepčilo
- pomirjevalo
- daje živilom aromo
- vir mineralnih snovi
Zakaj uživati Medusove izdelke?
- so kakovostni in varni
- izvirajo iz okolja v katerem živimo
- ker je opraševanje pomembno za ohranjanje naravne pestrosti
- zagotavlja sledljivost izdelkov
Prednosti Medusovega medu:
- 100 % naraven
- Kakovosten proizvod čebel
- Laboratorijsko testiran - vključen v interno kontrolo medu
- Ustreza strožjim normativom, ki jih navaja SMGO- Slovenski med z zaščiteno geografsko označbo
- Ustreza vsem kriterijem, ki jih določa Pravilnik o medu
- Različna senzorična pestrost medu
- Polnjeno izključno z medom pridelanim v Sloveniji
Kakovost Medusovega medu
Čebele v Sloveniji vedno pridelajo med prvovrstne kakovosti, ne glede na to na katerih rastlinah so nabrale nektar ali mano. Čebele proizvajajo med vedno po istem receptu, saj ne znajo pridelati eno leto boljšega, drugo leto pa slabšega. Prav tako čebele na enem koncu Slovenije ne znajo pridelati slabšega medu kot na drugem koncu, lahko pa ga pridelajo eno leto več, drugo leto manj, na enem območju več, na drugem manj. Poglavitna parametra za ocenjevanje kakovosti medu sta voda in vsebnost hidroksimetilfurfurala (HMF). Vsem našim vzorcem določimo vsebnost vode in vsebnost hidroksimetilfurfurala v zato specializiranem laboratoriju.
Vsebnost vode je eden izmed najpomembnejših meril kakovosti medu. Čim manjša je vsebnost vode, tem bolj je med viskozen in tudi obstojen,
saj je v takih razmerah onemogočeno delovanje osmofilnih kvasovk, s tem pa onemogočena tudi fermentacija.

Drugi pomembnejši pokazatelj pregretosti in svežine medu je hidroksimetilfurfural (HMF), saj je hitrost njegovega nastanka odvisna od temperature. Povečana vsebnost HMF kaže na neustrezno segrevanje in skladiščenje medu. Pregrevanje medu spremeni kemijsko sestavo medu in zmanjša njegovo kakovost. Po pravilniku o medu med namreč lahko vsebuje največ 40 mg HMF/kg oziroma 15 mg/kg po pravilniku o slovenskem medu z zaščiteno geografsko označbo.

Med, ki se daje v promet kot med ali je namenjen za uporabo v kateremkoli živilu, namenjenem za prehrano ljudi, ne sme vsebovati nobenih dodanih sestavin, vključno z aditivi za živila, niti nobenih drugih dodatkov. Glede sestave mora med ustrezati merilom Pravilnika o medu (2011), ki je usklajen z evropsko zakonodajo.
|