medus logo
 
SLO | ENG | GER | FR | IT | RU | KOR | CHI
PONUDBA O MEDU ZAKAJ MEDUS ALI STE VEDELI KJE KUPITI KONTAKT
 
   
   
IZVOR MEDU
   
NASTANEK MEDU
   
SESTAVA MEDU
   
VRSTE MEDU
   
KRISTALIZACIJA MEDU
   
MED JE SIMBOL NARAVNOSTI
   
   
   
   
   
 
 
KRISTALIZACIJA MEDU

Kristalizacija medu       

Kristalizacija medu je naraven pojav, ki se pri nekaterih vrstah medu pojavi prej, pri drugih pa pozneje. Na nastanek, rast in velikost kristalov vplivajo različni dejavniki:

  • razmerje med fruktozo in glukozo,
  • vsebnost vode,
  • navzočnost mikrokristalizacijskih jeder,
  • temperatura,
  • čas shranjevanja,
  • postopek pridobivanja medu.

Kristalizacijo medu lahko predvidimo, če poznamo razmerje med fruktozo in glukozo ter razmerje med glukozo in vodo. Znano je, da med iz mane, ki vsebuje sladkorje trehalozo, rafinozo in predvsem melicitozo, zelo hitro kristalizira.

Če se med kristalizira, ga lahko nazaj utekočinite v vodni kopeli, katere temperatura naj ne preseže 40 °C, saj lahko v nasprotnem primeru med izgubi svoje biološke vrednosti ter zdravilne lastnosti. Reakcija je reverzibilna, torej se kristalizacija lahko pojavi znova. Kristalizacijo lahko preprečimo s filtracijo, z ultrazvokom in elektromagnetnimi valovi, vendar zadnja dva načina povzročata mehanične poškodbe glukoze in encimov.

   
 
slika A
PONUDBA
Manin med (gozdni, smrekov,
hojev, …) in Nektarni med sta izdelka, ki smo ju ...

PREBERI VEČ
 
slika A
O MEDU
V Sloveniji pridelan med vrhunske
kakovosti omejenih serij, ki ustrezajo merilom ...

PREBERI VEČ
 
slika A
ZAKAJ MEDUS
Vsebuje cvetni prah medonosnih
rastlin, ki rastejo na območju Slovenije. Pridelava, točenje, skladiščenje ...

PREBERI VEČ
 
slika A
KJE KUPITI
Trenutno lahko med kupite pri
naslednjih specializiranih
ponudnikih zdrave prehrane ...

PREBERI VEČ
 
 
© 2015 | MEDUS, medeni pridelki d.o.o., Slovenija | www.medus.si | info@medus.si