medus logo
 
SLO | ENG | GER | FR | IT | RU | KOR | CHI
PONUDBA O MEDU ZAKAJ MEDUS ALI STE VEDELI KJE KUPITI KONTAKT
 
   
   
KAKOVOST MEDU
   
PREDNOSTI
SLOVENSKEGA MEDU
   
   
   
   
   
 
 
KAKOVOST MEDU

Kakovost medusovega medu

Čebele v Sloveniji vedno pridelajo med prvinske kakovosti , ne glede na to, na katerih rastlinah so nabrale nektar ali mano. Čebelar kakovosti ne more izboljšati, lahko jo z neustrezno tehnologijo kvečjemu poslabša. Čebele proizvajajo med vedno po istem receptu, saj ne znajo pridelati eno leto boljšega, drugo leto pa slabšega. Prav tako čebele na enem koncu Slovenije ne znajo pridelati slabšega medu kot na drugem koncu medu. Lahko pa ga pridelajo eno leto več drugo leto manj, na enem območju več, na drugem manj, to pa seveda nima nikakršne zveze s prvinsko kakovostjo medu.
Poglavitna parametra za ocenjevanje kakovosti medu sta voda in določanje vsebnosti hidroksimetilfurfurala (HMF).

Vsebnost vode je eden izmed najpomembnejših meril kakovosti medu. Čim manjša je vsebnost vode, tem bolj je med viskozen in tudi obstojen, saj je v takih razmerah onemogočeno delovanje osmofilnih kvasovk, s tem pa onemogočena tudi fermentacija.

Drugi pomembnejši pokazatelj pregretosti in svežosti medu je hidroksimetilfurfural (HMF), saj je hitrost njegovega nastanka odvisna od temperature. Povečana vsebnost kaže na neustrezno segrevanje in skladiščenje medu. Pregrevanje medu spremeni kemijsko sestavo medu in zmanjša njegovo kakovost.. Po pravilniku o medu namreč med lahko vsebuje največ 40 mg HMF/kg oziroma 15 mg/kg po pravilniku o KBZ

Vsem vzorcem določimo vsebnost vode in vsebnost hidroksimetilfurfurala, ki jih opravimo v zato specializiranem laboratoriju.

Vzorci medu domačih čebelarjev so boljše kakovosti v primerjavi s tujimi vzorci medu, saj slovenski čebelarji bolje poskrbijo za ustrezno shranjevanje medu kot pa je za to poskrbljeno v dolgi trgovinski verigi.

Med, ki se daje v promet kot med ali je namenjen za uporabo v kateremkoli živilu, namenjenem za prehrano ljudi, ne sme vsebovati nobenih dodanih sestavin, vključno z aditivi za živila, niti nobenih drugih dodatkov. Glede sestave mora med ustrezati naslednjim merilom Pravilnika o medu (2011), ki je usklajen z evropsko zakonodajo.

PARAMETRI IN MERILA SESTAVE MEDU Med, ki se daje v promet kot med ali je uporabljen v proizvodu za prehrano ljudi, mora glede sestave ustrezati naslednjim merilom:

parametri

Prvinsko kakovost medu čebelarji zagotavljajo s primerno tehnologijo. S pridobivanjem medu v čim manjšem satju, po možnosti v deviškem satju že skrbijo za visoko higijeno prve posode za med- satja. Med točijo takrat, ko je zrel, prostori, kjer točijo, hranijo ali polnijo med so primerni za higijensko pridelavo medu. Z upoštevanjem Smernic dobrih higijenskih navad v čebelarstvu na načelih sistema HACCP nudimo porabniku med prvinske kakovosti.

Prvinsko kakovost medu čebelarji zagotavljajo s primerno tehnologijo. S pridobivanjem medu v čim manjšem satju, po možnosti v deviškem satju že skrbijo za visoko higijeno prve posode za med- satja. Med točijo takrat, ko je zrel, prostori, kjer točijo, hranijo ali polnijo med so primerni za higijensko pridelavo medu. Z upoštevanjem Smernic dobrih higijenskih navad v čebelarstvu na načelih sistema HACCP nudimo porabniku med prvinske kakovosti.


 

   
 
slika A
PONUDBA
Manin med (gozdni, smrekov,
hojev, …) in Nektarni med sta izdelka, ki smo ju ...

PREBERI VEČ
 
slika A
O MEDU
V Sloveniji pridelan med vrhunske
kakovosti omejenih serij, ki ustrezajo merilom ...

PREBERI VEČ
 
slika A
ZAKAJ MEDUS
Vsebuje cvetni prah medonosnih
rastlin, ki rastejo na območju Slovenije. Pridelava, točenje, skladiščenje ...

PREBERI VEČ
 
slika A
KJE KUPITI
Trenutno lahko med kupite pri
naslednjih specializiranih
ponudnikih zdrave prehrane ...

PREBERI VEČ
 
 
© 2015 | MEDUS, medeni pridelki d.o.o., Slovenija | www.medus.si | info@medus.si