Recepti
Ko v kuhinji izbiramo med, upoštevamo različnost okusov, arom in barv, ki so odvisni od vrste čebelje paše. Temnejše vrste medu (manini medovi) imajo intenzivnejši, nekoliko bolj grenak okus. Z različnimi vrstami medu spreminjamo tudi okus jedi.
Temne sorte medu (manini medovi) vsebujejo celo do 8-krat več rudninskih snovi kot svetle.
S staranjem se med strjuje in najprej postane kašast, potem pa delno ali povsem trd, pravimo, da med kristalizira. Do tega pojava pride, ko začne glukoza tvoriti kristale. Med lahko v kristaliziranem stanju hranimo več let, pri čemer se mu lastnosti ne spremenijo. Kristaliziran med stopimo tako, da kozarec postavimo v vročo vodo, med pa mešamo. Pri tem temperatura medu ne sme preseči 42 °C.
Med je sladilo, ki ima za 24 % nižjo energetsko vrednost kot sladkor. Sestavljen je pretežno iz enostavnih sladkorjev, ki hitro prehajajo v kri in mišice. Zato je bogat vir energije s hitrim energetskim učinkom. Uživanje medu omogoča tudi popolnejše izkoriščanje nekaterih mineralov in vitaminov.
Fige s kozjo skuto in Medus medom
Zelo preprosta, a okusna in hranljiva hladna predjed ali sladica
Sestavine:
8 temnih fig
180 g kozje skute
1 – 2 žlici Nektarnega Medus medu
40 g lešnikovih jedrc
Priprava:
Kozjo skuto in med gladko zmešamo z leseno žlico.Lešnike grobo sesekljamo.Zrele, a čvrste fige očistimo, potem pa vsako križno zarežemo, a le toliko, da se četrtine še držijo skupaj. Vsako figo na dnu nekoliko stisnemo, da se razpre in nadevamo z delom oslajene skute.
Nadevane fige postavimo na servirni krožnik in potresemo s sesekljanimi lešniki. Fige s kozjo skuto in Nektarnim Medus medom lahko ponudimo kot hladno predjed ali sladico.
Ajdova kaša z rozinami in Maninim Medus medom
Preprosta sladica iz zdrave kaše in nekaj dodatkov
Sestavine:
250 g ajdove kaše
2 žlici Medus medu
4 žlice rastlinske smetane
3 žlice rozin
sok 1 limone
ščepec soli
Priprava:
Rozine dobro operemo in odcedimo.Posodo z 2,5 dl vode pristavimo na ogenj. Ko zavre, v krop stresemo ajdovo kašo, ki jo počasi kuhamo, da se zgosti v kašasto jed. Odstavimo in ohladimo.Ohlajeni kaši primešamo Manin Medus med, rozine, sladko smetano in limonin sok.
Malinovo-rabarbarina zmrzlina z Medus medom
Hladila vas bo med vročimi poletnimi dni ter varovala vaše zdravje
Sestavine:
100 g Nektarnega Medus medu
200 g malin
200 g rabarbre
0,5 dl jabolčnega soka
300 g jogurta
Priprava:
Rabarbaro očistimo, olupimo, narežemo na 1 cm velike koščke ter pokuhamo v jabolčnem soku. Dodamo maline in kuhamo toliko časa, da tekočina izpari. Ohladimo. Ohlajeni mešanici rabarbare in malin brez tekočine primešamo jogurt in Nektarni Medus med. Maso stresemo v model za zamrzovanje, ki smo ga obložili s folijo za živila. Maso zamrzujemo najmanj pet ur. Zmrzlino stresemo iz modela, jo narežemo na rezine, poljubno okrasimo in ponudimo.
Sveži sir s praženimi orehi in medom
Privoščimo sebi in drugim nekaj drugačnega in predvsem zdravega
Sestavine:
400 g kremnega sira
60-80 g orehov
250 g Maninega Medus medu
nekaj cvetov sivke
Priprava:
V ponvi popražimo orehe. Ohlajenim orehom primešamo Manin Medus med ter pustimo stati nekaj ur. Sveži sir damo na štiri krožnike ter čezenj prelijemo med z orehi. Dekoriramo s sivkinimi cvetovi ali svežim sadjem. Uporabimo lahko tudi ovčji ali kozji sir.Namesto orehov, lahko uporabimo pinjole, mandlje ali ameriške orehe. Med lahko dodatno začinimo s cimetom, vanilijo, praženim sezamom, čilijem ali balzamičnim kisom.
Hrustljavi zajtrk
Naj se vaš zajtrk začne s popolnim obrokom za naporen dan
Sestavine:
12 žlic nesladkanih müslijev ali žitnih kosmičev
600 g nemastnega jogurta
400 g jagod
100 ml pomarančnega soka
4 žličke Nektarnega Medus medu
2 banani
4 žličke mletih mandljev ali oreškov
Priprava:
Zmešamo kosmiče, jogurt, pomarančni sok in Nektarni Medus med. Pustimo, da mešanica nabrekne. Jagode očistimo in narežemo. Nekaj koščkov pretlačimo z vilicami in vmešamo v mešanico.Banane olupimo in narežemo. Primešamo še preostale jagode.Povrhu potresemo z mandlji ali oreški.
Ingverjeva pijača z Medus medom
Za boljše počutje in krepitev telesa
Sestavine:
1 žlica naribanega svežega ingverja
sok polovice limone
1 žlica Nektarnega Medus medu
2 dl vode
Priprava:
V kozarec z vodo vmešajte ingver. Po treh minutah dodajte limonin sok ter žlico NektarnegaMedus medu. Priporočamo pitje na prazen želodec.
Ovsena kaša z Medus medom
Popolna in enostavna kombinacija, ki si jo lahko privoščimo za vsak obrok
Sestavine:
500 ml polnomastnega mleka
3 žlice ovsenih kosmičev (zvrhanih)
1 ščepec soli
1 žlica rjavega sladkorja
1 žlica tekočega Maninega Medus medu
2 žlici sladke smetane
Priprava:
Na kuhalnik pristavimo kozico z mlekom. Ko se na robu površine mleka začnejo delati mehurčki (to je, tik preden mleko zavre), v mleko vmešamo ovsene kosmiče, sol in sladkor. Mešamo z leseno kuhalnico. Segrevamo in mešamo na srednji temperaturi. Ko se na robu površine mleka znova začnejo delati mehurčki, znižamo temperaturo in kosmiče v pokriti kozici kuhamo še 8 do 10 minut.
Kašo razporedimo na krožnik in jo prelijemo s sladko smetano in Maninim Medus medom. Postrežemo.
Polentni kvadratki z Medus medom
Ideja presenečenja za najbolj zahtevne goste
Sestavine:
600 ml vode
200 g instant polente
50 g masla
1 žlica naribanega parmezana
0,5 žličke soli
2 žlici olivnega olja
2 žlici Nektarnega Medus medu
Priprava:
Na kuhalnik pristavimo lonec z osoljeno vodo in počakamo, da zavre, nato pa vanjo vmešamo polento in jo kuhamo toliko časa, kot je označeno na embalaži (približno 5 minut). Vmes stalno mešamo, da ne nastanejo grudice.
Kuhani polenti primešamo polovico masla, parmezan in sol. Še vročo polento zlijemo v pekač, razmažemo na 5 mm na debelo in povsem ohladimo. Ohlajeno polento razrežemo na 4 cm velike kvadratke.
Na kuhalnik pristavimo ponev, v kateri segrejemo olje in na njem z obeh strani rahlo popečemo polentne kvadratke. Kvadratke pečemo približno 4 minute, nato jih razporedimo na papirnato brisačo, da se znebimo odvečne maščobe.
Skupaj zložimo po dva kvadratka ter ju obložimo s pol žličke masla in Nektarnim Medus medom. Razporedimo jih na pladenj in ponudimo gostom. |