Kristalizacija medu
Kristalizacija medu je naraven pojav, ki se pri nekaterih vrstah medu pojavi prej, pri drugih pa pozneje. Na nastanek, rast in velikost kristalov vplivajo različni dejavniki:
- razmerje med fruktozo in glukozo,
- vsebnost vode,
- navzočnost mikrokristalizacijskih jeder,
- temperatura,
- čas shranjevanja,
- postopek pridobivanja medu.
Kristalizacijo medu lahko predvidimo, če poznamo razmerje med fruktozo in glukozo ter razmerje med glukozo in vodo. Znano je, da med iz mane, ki vsebuje sladkorje trehalozo, rafinozo in predvsem melicitozo, zelo hitro kristalizira.
Če se med kristalizira, ga lahko nazaj utekočinite v vodni kopeli, katere temperatura naj ne preseže 40 °C, saj lahko v nasprotnem primeru med izgubi svoje biološke vrednosti ter zdravilne lastnosti. Reakcija je reverzibilna, torej se kristalizacija lahko pojavi znova. Kristalizacijo lahko preprečimo s filtracijo, z ultrazvokom in elektromagnetnimi valovi, vendar zadnja dva načina povzročata mehanične poškodbe glukoze in encimov. |